Givat Haviva

Givat Haviva

31 augustus t/m 14 september 2014

In samenwerking met de Stichting Vrienden Givat Haviva Nederland is de Joods-Arabische expositie ‘Through others’ eyes’ te zien. Voor het eerst wordt in Nederland een fototentoonstelling over Joods-Arabische contacten van het Israëlische vredescentrum Givat Haviva gepresenteerd. Een selectie van foto’s, gemaakt door Joodse en Arabische jongeren en vrouwen in Israël in het kader van een vredesproject, wordt getoond.
De verschillende bevolkingsgroepen binnen Israël leven veelal naast elkaar, kennen grote weerstanden tegenover elkaar en hebben soms nog nooit een gewoon contact met ‘de ander’ gehad. Op fotocursussen leren de jongeren en vrouwen op een verrassende manier elkaar kennen. Vandaar de naam van dit bijzondere vredesproject ‘Through others’ eyes’.

Yvette Bours, voorzitter van Givat Haviva: “Het doel van de fotocursussen is tweeledig: leren fotograferen én bewoners van andere etnische bevolkingsgroepen binnen Israël ontmoeten. We moeten ons realiseren dat 75 % Joods, en meer dan 20 % van de bevolking binnen Israël Arabisch is. Op deze manier leveren we een bijdrage aan het doel van Givat Haviva om vooroordelen over en weer weg te nemen en om met respect elkaar te ontmoeten. Givat Haviva is het grootste en oudste vredesinstituut in het land, dat beoogt een vreedzame samenleving tussen Joden en Arabieren tot stand te brengen. In 2001 kreeg de gemeenschap voor haar werk zelfs de UNESCO Prize for Peace Education. De afgelopen jaren is aanzienlijke vooruitgang geboekt door vredesprojecten te concentreren in Joodse en Arabische buurgemeenten binnen Israël.”