Anke van der Meer

Anke van der Meer

15 juli t/m 8 oktober

As long as we just live

van fotograaf Anke van der Meer

Op 24 februari 2022 valt Rusland Oekraïne binnen. Bijna vijf miljoen mensen op de vlucht. Twee miljoen binnen Oekraïne, en drie miljoen mensen gaan de grens over. Ook drie vriendinnen uit de Oekraïense stad Kharkiv (Alona, Diana en Tatjana) besluiten het geweld te ontvluchten en komen in Nederland terecht. Vanwege de plotselinge toestroom van mensen doet de overheid een oproep aan particulieren om Oekraïners tijdelijk thuis op te vangen.

Daarop wordt de doopsgezinde pastorie in Heemstede aangepast tot een opvanglocatie waar Alona, Diana en Tatjana en hun gezinnen een tijdlang kunnen wonen. Tijdens het eerste jaar volgt Anke de levens van de drie vriendinnen van nabij. Terwijl zij hun leven hier opbouwen, is hun telefoon nooit ver weg. Het is een vitale verbindingslijn met achtergebleven familie en met nieuwsbronnen uit hun geboorteland.

In de huidige expositie in Fotogalerie De Gang biedt Anke van der Meer de bezoekers een uniek kijkje in het leven van Alona, Diana en Tatjana. Dit doet zij aan de hand van portretten, documentairebeelden en tekstberichten. Toegang is gratis. De expositie is te bekijken t/m 8 oktober.

Anke van der Meer